4. PKO Bieg Charytatywny

Już 15 września wystartuje 4. PKO Bieg Charytatywny w 12. miastach Polski. Wszędzie tam można jeszcze zgłaszać dzieci do udziału w PKO Biegu Charytatywnym Młodych. W Krakowie, Lublinie, Kutnie i Kaliszu jest jeszcze szansa, by zapisać się na bieg główny sztafetowy.. Skorzystaj z ostatniej szansy – zachęć dziecko i sam pobiegnij z pomocą! PKO Bieg Charytatywny to ogólnopolska inicjatywa PKO Banku Polskiego, która od czterech lat odbywa się we wrześniu na stadionach lekkoatletycznych w 12 miastach kraju. W tym roku zawodnicy rywalizować będą w Bydgoszczy, Gdańsku, Kaliszu, Koszalinie, Krakowie, Kutnie, Lidzbarku Warmińskim, Lublinie, Łomży, Rudzie Śląskiej, Warszawie i Wrocławiu.

Bieg główny sztafetowy

15 września o 11:00 rozpocznie się bieg główny, w którym startują pięcioosobowe sztafety. Zadaniem drużyn będzie przez godzinę pokonać jak najwięcej okrążeń stadionu. Zaangażowanie biegaczy zostanie przeliczone na posiłki dla najbardziej potrzebujących dzieci w regionach, w których odbywają się zawody. Środki na ten cel przekaże Fundacja PKO Banku Polskiego.

W każdej z lokalizacji w biegu może wziąć udział maksymalnie 70 drużyn. W wielu z miast limit miejsc został już wyczerpany, ale są jeszcze miejsca, w których ciągle można wystartować. Pakiety startowe są dostępne w Lublinie, Kutnie, Krakowie oraz w Kaliszu. Zapisy i regulamin zawodów na stronie https://www.pkobiegcharytatywny.pl/

Bieg dzieci dla dzieci

Na godzinę przed startem biegu głównego odbędzie się też PKO Bieg Charytatywny Młodych dla dzieci od 4 do 12 lat. Zawody będą rozgrywane w trzech kategoriach wiekowych. Dzieci w wieku 4-6 lat pobiegną na dystansie 200 m, uczestnicy mający po 7-9 lat będą mieli do pokonania 400 m, a zawodników w wieku 10-12 lat czeka dystans 600 m.

W każdym z miast może wystartować maksymalnie 350 uczestników – jeszcze jest szansa na udział w biegu. Warto zachęcić dzieci do startu w rywalizacji, której celem jest pomoc potrzebującym dzieciom. Zapisy i regulamin zawodów na stronie https://www.pkobiegcharytatywny.pl/

I kibice mogą pomóc

W tym roku, podczas PKO Biegu Charytatywnego można pomagać także kibicując zawodnikom biegu głównego sztafetowego. Wystarczy stworzyć drużynę kibiców i wspierać swoją drużynę. Wyróżniające się zespoły (jedna w każdym mieście) otrzymają bonus – możliwość wskazania dodatkowego celu charytatywnego, na który Fundacja PKO Banku Polskiego przekaże dodatkowe wsparcie, czyli 10 tys. złotych lub zwiększy o tę sumę wartość pomocy przeznaczonej na dożywianie najmłodszych.

Do zobaczenia na 4.PKO Biegu Charytatywnym – 15 września!