Biegamy i pomagamy - plany na 2018 rok

Biegać każdy może! Najważniejsze są chęci i wytrwałość w dążeniu do celu. A świetnym motywatorem mogą są organizowane w całej Polsce biegi, których pomysłodawcą i współorganizatorem jest PKO Bank Polski.

W tym roku na zawodników i kibiców czeka masa sportowych emocji. Wśród imprez biegowych organizowanych przez PKO Bank Polski znajdą się biegi na krótkich dystansach (5 km czy 10 km) oraz półmaratony i maratony. Wszystkim zawodom towarzyszyć będą akcje charytatywne „biegnę dla…”. Dużym wydarzeniem będzie kolejny, 4. PKO Bieg Charytatywny, zaplanowany na 15 września w 12 miastach w całej Polsce.

Biegamy i pamiętamy

W zeszłym roku, w 46 zawodach pod patronatem PKO Banku Polskiego, 174 tys. osób pokonało ponad 2,5 mln km – czyli tyle, co trzy wyprawy na Księżyc i z powrotem. To pokazuje, jak wiele imprez biegowych Bank wspiera i jak wielu uczestników bierze w nich udział.

Od lat promujemy biegi jako sport dla każdego. Działamy wielowymiarowo, co sprawia, że choć to dyscyplina indywidualna, udało nam się wypracować inicjatywy, dzięki którym możemy biegać razem – mówi Michał Kuczmierowski, dyrektor Pionu Marketingu i Komunikacji PKO Banku Polskiego. – Biegając wspólnie pomagamy, aktywnie spędzamy czas z rodziną, a także świętujemy. Bank angażuje się także w wiele biegów historycznych, upamiętniających wydarzenia istotne dla Polaków. Ich popularność pokazuje, jak ważne są dla nas tożsamość narodowa i poczucie wspólnoty – podkreśla dyrektor Kuczmierowski.

PKO Bank Polski promuje ideę upamiętniania ważnych dat historycznych na sportowo. Wieloletnią tradycję mają wspierane przez Bank biegi z cyklu Warszawska Triada Biegowa „Zabiegaj o Pamięć”. W tym roku będą rozgrywane: 28. Bieg Konstytucji 3 Maja, 28. Bieg Powstania Warszawskiego oraz 30. Bieg Niepodległości. 11 listopada 2018 r. wystartują także 6. PKO Bieg Niepodległości w Rzeszowie i Bieg Niepodległości z PKO Bankiem Polskim w Gdyni. Symbolicznym nawiązaniem do setnej rocznicy odzyskania niepodległości Polski będzie specjalny projekt koszulek dla uczestników biegów PKO Banku Polskiego – z logo z napisem: „Niepodległa”.

Rosnące zainteresowanie takimi wydarzeniami pokazują statystki, m.in. tegorocznego, 6. Biegu Pamięci Żołnierzy Wyklętych „Tropem Wilczym”, którego partnerem były PKO Bank Polski i Fundacja PKO Banku Polskiego. Biegi odbywały się w 333 miastach w Polsce i w 8 za granicą, a wzięło w nich udział ponad 70 tys. osób!

Prowadzony z rozmachem program „PKO Biegajmy razem” wciąż się rozwija. Jego ambasadorami są znana aktorka Karolina Gorczyca, lekkoatleta specjalizujący się w dziesięcioboju i jednocześnie wiceprezes Polskiego Związku Lekkiej Atletyki – Sebastian Chmara oraz Paweł Januszewski, mistrz Europy w biegu na 400 m przez płotki, prezes Fundacji Wychowanie przez Sport, twórca akcji „BiegamBoLubię”.

Pomagamy z każdym krokiem

Podczas wszystkich imprez biegowych sponsorowanych przez PKO Bank Polski prowadzone są akcje charytatywne „biegnę dla…” na rzecz osób potrzebujących wsparcia w ratowaniu życia lub zdrowia – zarówno dzieci, jak i dorosłych. W ten sposób, od 2013 r. Fundacja PKO Banku Polskiego wsparła 371 osób kwotą 4,7 mln zł. Inicjatywa spotyka się z coraz większym odzewem społecznym. Tylko w 2017 r. ponad 41 tys. osób uczestniczyło w blisko 100 akcjach charytatywnych, a beneficjenci otrzymali od Fundacji 1,33 mln zł.

Z roku na rok przybywa chętnych, by aktywnie pomagać, ale nie brakuje też potrzebujących. Mam nadzieję, że podobnie, jak w ubiegłym roku, także i w tym rosnąć będzie liczba osób, które wezmą udział w naszych akcjach charytatywnych i pobiegną w koszulce z kartką opatrzoną napisem „biegnę dla…”. W tym roku, odbyło się ich już 15, a to dopiero początek sezonu – mówi Małgorzata Głębicka, prezes Fundacji PKO Banku Polskiego.

PKO Bank Polski prowadzi także inny, autorski projekt biegowy połączony z działalnością charytatywną, czyli PKO Bieg Charytatywny pod hasłem „Pomagamy z każdym krokiem". Inicjatywa okazała się wielkim sukcesem – dzięki zaangażowaniu uczestników biegu, każdego roku Fundacja przekazuje ok. 650 tys. zł na posiłki dla najbardziej potrzebujących dzieci. W zeszłym roku zawodnicy pokonali łącznie 30 917 okrążeń, co dało ponad 12 tys. km.

W tym roku, w 12 miastach Polski, odbędzie się kolejny, 4. PKO Bieg Charytatywny. Rywalizacja w szczytnym celu rozegra się 15 września na stadionach lekkoatletycznych w Bydgoszczy, Gdańsku, Kaliszu, Koszalinie, Krakowie, Kutnie, Lidzbarku Warmińskim, Lublinie, Łomży, Rudzie Śląskiej, Warszawie i Wrocławiu.

Dla uczestników 4. PKO Biegu Charytatywnego przygotowano wyjątkowe koszulki. Zdobić je będzie grafika, która zwyciężyła w konkursie plastycznym, a która opracowana została na podstawie projektu dziecka – podopiecznego placówki opiekuńczo-wychowawczej.

Wspólne treningi

Kompleksowy program biegowy PKO Banku Polskiego to zawody, akcje charytatywne, ale też treningi i możliwość aktywnego spędzania czasu razem. Temu służy ogólnopolska akcja „BiegamBoLubię”. Skierowana jest ona do osób, które stawiają pierwsze kroki w biegowym świecie lub chcą doskonalić technikę. Zajęcia przez cały tydzień odbywają się na ponad 90 stadionach lekkoatletycznych w całej Polsce.

Przez cały sezon nasi trenerzy służą profesjonalną poradą wszystkim, którzy chcą szkolić swoje umiejętności lub dowiedzieć się, jak zacząć przygodę z bieganiem. Na naszych stadionach, w ponad 90 lokalizacjach, można też aktywnie wypoczywać z całymi rodzinami – to doskonały pomysł na spędzanie czasu razem – mówi Paweł Januszewski, prezes Fundacji Wychowanie przez Sport, organizator akcji „BiegamBoLubię”.

Spotkajmy się na trasie!