Biegnę dla Ady

12 maja 2013 o godzinie 10.00 odbył się pierwszy Białostocki Półmaraton. PKO Bank Polski sponsorował Bieg w ramach programu „Biegajmy razem” w ,którym wzięło udział ok. 500 osób. Swój wysiłek można było zainwestować w szczytny cel - razem z Fundacją PKO Banku Polskiego wesprzeć zbiórkę środków na operacje Ady.

W Białystok Półmaraton PKO Bank Polski zaangażowany jest nie tylko finansowo. Przy okazji kolejnych imprez prowadzona jest akcja charytatywna na rzecz jednego dziecka, którego rodzice zgłosili się do Fundacji PKO Banku Polskiego w celu otrzymania pomocy. Wysiłek biegaczy wspierał zbiórkę funduszy na operację oczu trzy letniej Ady - dziewczynki, która urodziła się z wrodzoną zaćmą. W tym celu zdecydowało się pobiec aż 54 osoby.  Specjalnie na tę okazję z Krakowa do Białegostoku przyjechał tata dziewczynki, aby osobiście dziękować na mecie zawodnikom za tak wielkie poparcie inicjatywy.

Uczestnicy pokonali trasę o długości 21 km i 97,5 m wytyczoną ulicami Białegostoku. Trasa Półmaratonu posiada atest Polskiego Związku Lekkiej Atletyki, a jej przebieg był bardzo atrakcyjny zarówno dla gości z różnych zakątków Polski jak i samych mieszkańców tego miasta. Zawodnicy wystartowali z miejsca, gdzie można było podziwiać najpiękniejszy budynek stolicy Podlasia - Pałac Branickich.