Dni Sztuki Kolskiej

11 maja 2013 roku w formie kiermaszu ulicznego odbyły się już drugie Dni Sztuki Kolskiej. Głównym celem przedsięwzięcia była promocja sztuki lokalnej oraz prezentacja działalności kolskich szkół i grup artystycznych, instytucji kultury oraz twórców indywidualnych. Partnerem wydarzenia była Fundacja PKO Banku Polskiego.

W centrum miasta, w miejscu często uczęszczanym przez mieszkańców Koła  przygotowany został uliczny kiermasz z atrakcjami. Imprezę przebiegającą pod honorowym patronatem burmistrza miasta Mieczysława Drożdżiewskiego zorganizowali: Państwowa Szkoła Muzyczna w Kole, Urząd Miejski, Miejski Dom Kultury, Zespół Szkół Plastycznych, Kolski Klub Fotograficzny “Fakt” i Pracownia “RE-KLA-MY”.

Dla najmłodszych przygotowano konkurs plastyczny „Wiosna w Kole”.  Dla szkół podstawowych dedykowany był konkurs na ilustrację do różnych wierszy Juliana Tuwima, którego finał był jednym z punktów programu. Do atrakcji II Dni Sztuki Kolskiej należały: wystawa prac uczniów Liceum Plastycznego w Kole, fotografie Kolskiego Klubu Fotograficznego “Fakt”, obrazy lokalnych artystów, rękodzieło z ceramiki i papieroplastyki, warsztaty artystyczne i występy muzyczne m.in. Społeczne Ognisko Muzyczne i Zespół Harcerski „Wartaki”. Zorganizowano również studio portretowe, gdzie uczestnicy festynu mogli zrobić  sobie fotografie na podstawie, której powstaną obrazy wystawione w następnej imprezie okolicznościowej. Przedłużeniem imprezy była wystawa fotograficzna artystów lokalnych prezentowana w galerii Miejskiego Domu Kultury. Mimo niezbyt sprzyjającej pogody na imprezę przybyło ok. 3 000 osób.

Impreza spotkała się z dużym zainteresowaniem mieszkańców Koła i okolic, na pewno była zachętą do zainteresowania się rodzimą sztuką oraz do większej aktywności społeczności lokalnej.