Dom Dziecka w Odporyszowie.

Ruszyła kolejna cenna inicjatywa wspierana przez Fundację PKO Banku Polskiego. Fundacja Rozwoju Społecznego Demos zaczęła budowę Domu Dziecka w Odporyszowie.

Odporyszów to wieś w gminie Żabno w odległości ok. 20 km. od Tarnowa, gdzie znajduje się nowoczesny kompleks ośrodków rekreacyjno-wypoczynkowych. Stanowi on jeden z najprężniej działających ośrodków tego typu dla młodzieży z dysfunkcjami rodzinnymi w województwie Małopolskim. Fundacja PKO Banku Polskiego wspiera Fundację Demos w budowie Domu Dziecka. Będzie to przyjazny, estetyczny, funkcjonalny i nowoczesny budynek. Koniec budowy planowany jest na 30 czerwca 2014 roku. W skład ośrodka wchodzą budynki o nazwach: Maria (miejsce noclegowe dla 11 osób), Elżbieta (kuchnia z jadalnią dla 50 osób) oraz Marcin (miejsce noclegowe dla 20 osób).. Do dyspozycji wychowanków  placówek opiekuńczo-wychowawczych oraz dzieci przyjeżdżających na wypoczynek do Odporyszowa należy:

• Plac zabaw
  • Basen
  • Boisko do gry w siatkówkę
  • Boisko do gry w piłkę nożną
  • Miejsce do grilla i ogniska
  • Naukę jazdy konno wraz z instruktorem

Od kilku lat w Odporyszowie cyklicznie organizowane jest  Małopolskie Forum Liderów Młodzieżowych uczące młodzież jak przewodzić innym i skutecznie osiągać cele. Do udziału w Forum zaproszeni są młodzi ludzie w wieku 13 – 17 lat, zamieszkujący na stałe w Małopolsce oraz uczęszczający do szkół gimnazjalnych lub dowolnego typu szkoły ponad gimnazjalnej, którzy są zainteresowani działalnością społeczną w swoich środowiskach lokalnych.

Fundacja PKO Banku Polskiego jest dumna, że może się przyczynić do wspierania takich projektów.