Dzień Wody w Klubie Gaja

Rzadko w Polsce mówi się o problemie braku wody. Okazuje się, że parobem taki nie tylko istnieje, ale również stanowi poważne zagrożenie dla naszego kraju. Na jednego mieszkańca Polski przypada średnio ok. 1580 m3/rok. Średnie zasoby wodne przypadające na jednego mieszkańca Europy to 4560 m3/rok.[1] Już dziś istnieją w Polsce miejsca, do których wodę dowożą specjalne beczkowozy. Na szczęście coraz więcej organizacji i osób prywatnych jest zainteresowanych tym tematem i podejmuje proekologiczne działania.

W 1992 roku Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ) ustanowiła 22 marca Dniem Wody. W organizację obchodów tego dnia w Polsce, szczególnie mocno zaangażowany jest Klub Gaja, będący partnerem strategicznym Fundacji PKO Banku Polskiego w programie ekologicznym. W tym roku obchody zostały połączone z inauguracją 10. edycji programu Zaadoptuj rzekę. Oto jak wydarzenia te zostały zrelacjonowane przez Klub: Kilometry kolorowych warkoczy - uplecionych z kawałków materiałów podczas akcji społecznych dla rzek - symbolizowały czystą rzekę. Młodzież uczestnicząca w happeningu „Warkocze dla rzek w kolejce po wodę” rozwijała kule zaplecionych warkoczy, tworząc strugi wody, od wodospadu z warkoczy zrzuconych z dachu CINiBA do rzeki Rawy. Część uczestników położyła się wśród rozwiniętych warkoczy, by „pływać” w symbolicznej czystej rzece. Happening zakończył się wspólnym skandowaniem hasła „czysta Rawa”. W akcji wykorzystano warkocze artystki Cecyli Malik i jej pomysł wspólnego ich plecenia w intencji czystych i żyjących rzek.[2]

Ponadto w ramach inauguracji 10. edycji programu ZAADOPTUJ RZEKĘ zorganizowano dodatkowo grę miejską, której zwycięzcy (uczniowie Gimnazjum nr 16 w Sosnowcu) wzięli udział w rejsie po zbiorniku Goczałkowickim. Podczas podróży prowadzili badania stanu wody oraz liczyli ilość ryb.

Od początku istnienia programu zaadoptowanych zostało już ponad 650 rzek i akwenów wodnych w 1128 miejscach. Ponad 120 tys. osób zaangażowanych jest w organizację badań stanów lokalnych wód, dbałość o czystość brzegów, organizację warsztatów, konferencji i innych działań promujących zwrócenie uwagi na problemy ochrony wód. Wystarczy odwrócić twarz ku rzece, aby dostrzec zagrożenie i podjąć działania zapobiegawcze.

Zachęcamy do aktywnego uczestnictwa w akcji. Szczegóły znaleźć można na stronie programu http://www.zaadoptujrzeke.pl/.

[1] http://www.kzgw.gov.pl/pl/Wiadomosci/Czy-w-Polsce-odczuwany-jest-obecnie-ogolnoswiatowy-kryzys-wody.html

[2] http://www.zaadoptujrzeke.pl/pl/aktualnosci/@/zwrocmy-sie-twarza-do-rzeki