Finały Akademickich Mistrzostw Świata w Programowaniu Zespołowym w Phuket

Studenci Uniwersytetu Warszawskiego wywalczyli srebrny medal Akademickich Mistrzostw Świata w Programowaniu Zespołowym, zajmując piąte miejsce w klasyfikacji.

19 maja odbyły się finały Akademickich Mistrzostw Świata w Programowaniu Zespołowym
w tajskim Phuket. O tytuł mistrza walczyło 128 drużyn z najlepszych uczelni świata, wyłonionych w eliminacjach regionalnych. Region środkowoeuropejski reprezentowało sześć drużyn, z czego trzy drużyny z Polski z Uniwersytetu, Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Wrocławskiego.

Zespół studentów z Wydziału Matematyki, Informatyki i Mechaniki Uniwersytetu Warszawskiego w składzie: Wojciech Nadara, Marcin Smulewicz, Marek Sokołowski oraz przedstawiciele Uniwersytetu Wrocławskiego i Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zwyciężył zespół Uniwersytetu Warszawskiego, ale wszystkie drużyny stanęły na podium w tych zawodach i otrzymały stypendia Rektora Uniwersytetu Warszawskiego ufundowane przez Fundację PKO Banku Polskiego.

Reprezentacja Uniwersytetu Warszawskiego już 14 razy zdobyła złoto w mistrzostwach regionalnych w Programowaniu Zespołowym.  W tym roku była piątą drużyną na świecie!