Fundacja PKO Banku Polskiego wspiera ofiary trzęsienia ziemi w Syrii

Ponad 70 ton potrzebnych produktów i odzieży sfinansowała Fundacja PKO Banku Polskiego na rzecz poszkodowanej ludności cywilnej w dotkniętej trzęsieniem ziemi Syrii. Transport i przekazanie darów zorganizowało Papieskie Stowarzyszenie Pomoc Kościołowi w Potrzebie i Fundacja Przyjaciel Misji.

Pięć ciężarówek zawierających ponad 3600 kompletów ubrań oraz blisko 400 paczek z żywnością z Polski dotarło do Syrii. Wszystkie rzeczy, m.in. ubrania czy żywność trafią do potrzebujących wsparcia Syryjczyków.

Po 12 latach wojny w Syrii jej mieszkańcy mierzą się ze skutkami kolejnej tragedii. 5 lutego br. w wyniku silnych wstrząsów ziemi tysiące osób straciły życie, zostały ranne, bez środków do życia i dachu nad głową. W powstałym kryzysie humanitarnym pomaga Papieskie Stowarzyszenie Pomoc Kościołowi w Potrzebie i Fundacja Przyjaciel Misji we współpracy z Fundacją PKO Banku Polskiego organizując transporty humanitarne. Ze względu na trudne warunki i niepokoje w tej części świata organizację konwojów wspiera Fundacja ICARE. Ostatni transport z Polski dotarł do Aleppo – miasta w północno-zachodniej części Syrii przy granicy z Turcją.

Potrzebne jest dalsze wsparcie - od żywności, przez odzież, leki, opatrunki czy środki higieny.

Papieskie Stowarzyszenie Pomoc Kościołowi w Potrzebie uruchomiło specjalną zbiórkę na rzecz Syryjczyków w dramatycznej sytuacji.

Każdy może wesprzeć zbiórkę, wpłacając środki na konto: 87 1020 1068 0000 1402 0096 8990

z dopiskiem „Syria”.