Fundusz Mediów

Fundacja Fundusz Mediów została założona przez Towarzystwo Dziennikarskie, by wspierać dziennikarstwo i podnosić kompetencje polskich dziennikarzy. Fundusz pomaga realizować wartościowe projekty dziennikarskie. Fundacja PKO Banku Polskiego zaangażowała się w partnerstwo z Funduszem w ramach projektu strategicznego w obszarze EDUKACJA. Projekt będzie służyć dziennikarzom mediów internetowych, prasowych, radiowych i telewizyjnych, o zasięgu zarówno ogólnokrajowym jak i lokalnym.

Aktualnie Fundusz Mediów organizuje dwa konkursy grantowe. W pierwszym może startować każdy dziennikarz z dającym się udokumentować dorobkiem, mający ważny temat do zrealizowania, który wymaga nakładów finansowych niemożliwych do pozyskania w obecnym systemie medialnym w Polsce. Kolejny konkurs skierowany jest dla mediów lokalnych współpracujących z Ośrodkami Działaj Lokalnie. Konkurs ten ma na celu wspieranie profesjonalnych redakcji mediów lokalnych w roli społecznych liderów poprzez finansowe wsparcie najciekawszych inicjatyw zgodnych z zasadami dziennikarstwa obywatelskiego. Można dzięki niemu uzyskać dotację na zrealizowanie inicjatywy zgodnej z zasadą dziennikarstwa obywatelskiego, polegającej na nowatorskich formach łączenia pracy dziennikarskiej ze stymulowaniem aktywności obywatelskiej.

Szczegółowe informacje dotyczące działalności Funduszu Mediów oraz aktualnych konkursów dostępne są na stronie Funduszu oraz na www.facebook.com/funduszmediow.