Hurra! Wakacje… znów będą wakacje…

Fundacja PKO Banku Polskiego co roku dofinansowuje wakacyjne wyjazdy dzieci w potrzebie. W tym sezonie z pomocy skorzysta 133 beneficjentów.

Są to m.in. osoby z regionów: Bydgoskiego, Gdańskiego, Lubelskiego, Łódzkiego i Warszawskiego. W 2014 roku Fundacja przekazała na letnie wyjazdy już 21 800 PLN. W realizacji jest 7 kolejnych wniosków. Jeśli zostaną sfinalizowane, będziemy mogli przekazać dalsze 13 390 PLN na rzecz kolejnych 402 beneficjentów. Projekt z Warszawy wciąż czeka na objęcie opieką Wolontariusza.

Dzieci i młodzież, które otrzymały pomoc pochodzą z domów dziecka, ośrodków wychowawczych lub rodzin zagrożonych wykluczeniem społecznym. Pomoc wędruje również do dzieci niepełnosprawnych (fizycznie i umysłowo) oraz ubogich. Dwie grupy pojadą nad morze, dwie w góry, a zapaleni rowerzyści będą wypoczywać nad Jeziorem Śniardwy.

Organizatorzy kolonii stawiają nie tylko na wypoczynek. Wiadomo: aktywne spędzanie wolnego czasu sprzyja poprawie zdrowia fizycznego, ale nie tylko. Wspólne wyjazdy umożliwiają nawiązywanie relacji z rówieśnikami i zintegrowanie grupy. Dzieci na wakacjach będą mogły choć na chwilę zapomnieć o codziennym stresie i trudnej sytuacji życiowej.

Opiekunowie zaplanowali dla podopiecznych zajęcia sportowe czy warsztaty muzyczne. Prace i gry zespołowe mają za zadanie pomóc w rozwijaniu poczucia odpowiedzialności i samodzielności. Zajęcia podczas wyjazdów mają rozbudzić inwencję twórczą, a młodzi wczasowicze poznają sposoby komunikacji oraz zagadnienia dotyczące dobrego wychowania. Dzięki wycieczkom plenerowym dzieci będą miały możliwość poznania kultury obcowania z przyrodą oraz szlaków historycznych.

Mamy nadzieję, że w te wakacje na ustach wszystkich dzieci będzie gościły tylko promienne uśmiechy, a po wyjazdach w pamięci pozostaną same miłe wspomnienia.