LEŚNA POLANA W BIELSKU PODLASKIM

Przedszkole nr 9 Leśna Polana w Bielsku Podlaskim działa od 1990 roku. W tym 7-oddziałowym bielskim przedszkolu w 1996 roku wprowadzono ofertę nauczania języka ukraińskiego oraz ukraińskiej kultury. Aktualnie jest to pierwsza i jedyna tego typu placówka przedszkolna w województwie i druga w kraju.

Kadra wychowawcza tworzy sprzyjające warunki dla rozwoju relacji z różnymi środowiskami społeczno-kulturowymi. Indywidualne podejście do każdego wychowanka stanowi przykład dla dzieci, jak szanować odrębność i indywidualność kolegów i koleżanek z grupy.

Autorski program „Ku tradycji” to projekt z obszaru TRADYCJA realizowany w Przedszkolu Leśna Polana przy wsparciu Fundacji PKO Banku Polskiego. Pod pojęciem TRADYCJA Fundacja rozumie jeden z obszarów programowych, który nastawiony jest na kultywowanie tradycji, ochronę dziedzictwa historycznego oraz wychowanie w duchu patriotyzmu. Inicjatywa bielskiej placówki idealnie wpisuje się w tę definicję, zakłada bowiem zatrzymanie procesu obumierania lokalnych tradycji oraz budzenie w świadomości dzieci tożsamości z lokalną kulturą. Działania te mają na celu także przywrócenie starszemu pokoleniu właściwej pozycji w lokalnej wspólnocie.

Wprowadzenie programu opartego na założeniach etnopedagogiki było odpowiedzią na potrzebę ukraińskiej mniejszości zamieszkującej Bielsk Podlaski. Ukraińscy rodzice chcieli, aby ich dzieci miały możliwość poznawania kultury oraz języka swoich przodków od najmłodszych lat. Aktualnie w organizowanych w przedszkolu zajęciach bierze udział 129 podopiecznych już od 3 roku życia. Dzieci poznają rodzimą kulturę przez przeżywanie, doświadczanie i działanie. Podczas często organizowanych warsztatów, dzieci uczą się jak rzeźbić, haftować i wyszywać. Poznają sztukę plecionkarstwa ze słomy i wikliny, pisankarstwa, a także tkactwa. Ponadto, dowiadują się jak zbudowane są tradycyjne instrumenty muzyczne. Zajęcia te prowadzone są przez kilkoro lokalnych twórców starszego pokolenia. Specjalnie powołany zespół muzyczny „Soneczko” prezentuje najmłodszym lokalne pieśni ludowe. Dzieci uczą się piosenek, wierszy, wyliczanek i gier. Słuchają bajek, opowiadań, a także audycjach radiowych „Dumka ukraińska”. Dzięki temu obcują z zarówno literackim jak i gwarowym językiem ukraińskim. Dzieci wykazują duże zainteresowanie prezentowanymi czynnościami, a spotkania z lokalnymi twórcami zapadają na długo w ich pamięci.

Cieszymy się, że tego typu inicjatywy lokalne przyczyniają się do kultywowania rdzennych tradycji oraz pozwalają budować świat bez uprzedzeń. Mamy nadzieję, że szlachetne wzorce przekazywane i wpajane wychowankom Przedszkola Leśna Polana w Bielsku Podlaskim przyniosą wymierne korzyści w dalszym kształceniu i – tak jak dobro – zaprocentują.