Młodzi i wybitni wspierani przez Fundację PKO Banku Polskiego.

Wiedza, talent, pomysłowość, pasja – to jedne z wielu cech, które posiada wybitna, młoda osoba - Katarzyna Chrapko.

Licealistka z Niska zajmuje się twórczością techniczną i innowacjami.  Już w tak młodym wieku otrzymała wiele prestiżowych nagród i medali za swoje prace wynalazcze. Od kilku lat uzyskuje pierwsze miejsce w konkursie organizowanym przez Naczelną Organizację Techniczną pt. „Młody Innowator”. Jej rozwiązania innowacyjne zostały docenione bardzo wysoko przez jury podczas Międzynarodowych Wystaw Wynalazków. Fundacja PKO Banku Polskiego wspiera zdolnych i młodych ludzi, dlatego też doceniając  wyjątkowe sukcesy, talent i odkrycia naukowe Katarzyny Chrapko, nasza Fundacja umożliwiła Jej wyjazd na Międzynarodowe Targi  Innowacji organizowane w Indiach, gdzie zaprezentowana zostanie jej szczególna praca w zakresie innowacyjnych rozwiązań  pt. „Badania nad wykorzystaniem zmodulowanego widzialnego światła niskoenergetycznego generowanego przez półprzewodnikowe diody LED do bezinwazyjnego leczenia chorych organów człowieka”. Brzmi niewiarygodnie jak na tak młody wiek naszego naukowca - Kasia ma dopiero 16 lat. Być może wynalazki Kasi pomogą wrócić do zdrowia wielu ludziom oraz istotnie wpłynął na medycynę i sposoby leczenia. Czekamy na kolejne pomysły Kasi.