Niepełnosprawni za kierownicą

Nowym Partnerem Strategicznym Fundacji PKO Banku Polskiego zostało Stowarzyszenie Pomocy Niepełnosprawnym Kierowcom SPiNKa. Ich misją jest udzielanie wsparcia dla zwiększania mobilności osób niepełnosprawnych chcących prowadzić aktywne życie zawodowe i społeczne. W tym celu Stowarzyszenie organizuje specjalistyczne szkolenia kandydatów na kierowców dla osób z różnymi dysfunkcjami jak również dofinansowuje aranżację oraz zakup samochodów dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. Ponadto Stowarzyszenie wpływa na proces tworzenia i dostosowywania prawa dla potrzeb osób niepełnosprawnych chcących aktywnie uczestniczyć w życiu społecznym. Dzięki przyznanej dotacji SPiNKa zadeklarowała, że do 31 marca 2013 roku przeszkoli 75 osób do zdania egzaminu na prawo jazdy, a 15 osób skorzysta z dofinansowania zakupu i adaptacji auta. Marzeniem wielu osób niepełnosprawnych jest powrót do aktywności społecznej i zawodowej. Program zaproponowany temu środowisku przez Stowarzyszenie SPiNKa oraz Fundację PKO Banku Polskiego jest najlepszą formą odpowiedzi na oczekiwania tej grupy. Wszystkim beneficjentom działań SPiNKi życzymy szerokiej drogi!