Odważni na co dzień – laureaci nagrody im. „Anody” 2018

Grzegorz Haliczyn za wyjątkowy czyn, Mirosław Kaźmierczak za aktywność społeczną oraz Kazimierz Speczyk za całokształt dokonań – to laureaci VII edycji nagrody im. Jana Rodowicza „Anody” 2018.

Nagrodami imienia słynnego żołnierza Szarych Szeregów i Powstańca Warszawskiego – Jana Rodowicza „Anody” wyróżniane są wyjątkowe osoby. Ludzie, którzy na co dzień wykazują się odwagą, potrzebną do tego, by pomagać, dodawać nadziei, ratować czy działać na rzecz innych, nie myśląc o własnych korzyściach. Tacy właśnie są laureaci tegorocznej siódmej już edycji nagrody. Mecenasem konkursu, organizowanego przez Muzeum Powstania Warszawskiego jest Fundacja PKO Banku Polskiego.

Grzegorz Haliczyn

– Chciałem podziękować za tę nagrodę i to wyróżnienie, ale osobiście bohaterem się nie czuję – mówił podczas gali wręczenia nagród Grzegorz Haliczyn. Mieszkający w Nowym Browińcu student, stanął w obronie ukraińskich studentów, zaatakowanych przez pijanego mężczyznę. W wyniku szamotaniny, Grzegorz Haliczyn został powalony na ziemię i raniony nożem. Mimo to, udało mu się podnieść i obezwładnić sprawcę. – Aby zwyciężyło zło, wystarczy stać z boku i być obojętnym – mówią bliscy laureata dodając, że dzięki takim ludziom, jak Grzegorz, zło nie ma szans. Rodzina i znajomi mówią o nim z podziwem, bo nie zawahał się interweniować w obronie potrzebującego, mimo realnego zagrożenia. Pełna uznania była także kapituła nagrody, która zaszczytny laur za wyjątkowy, bohaterski czyn, przyznała właśnie Grzegorzowi Haliczynowi.

Mirosław Kaźmierczak

Aktywność społeczna, która stanowi wzór dla młodszego pokolenia to kolejna kategoria nagrody, ale też definicja działań, jakie na co dzień prowadzi Mirosław Kaźmierczak – nauczyciel wychowania fizycznego z Zahutynia na Podkarpaciu. Jego determinacja do pracy na rzecz rozwoju sportu wśród dzieci oraz rozwijanie w nich talentów, postaw i ducha sportowego jest godna podziwu. Laureat stworzył salę gimnastyczną dla dzieci, którą sam wyposażył w sprzęt sportowy, między innymi dzięki sprzedaży surowców wtórnych. Każdego dnia, trenuje ze swoimi wychowankami, wśród których są i tacy, którzy na swoim koncie mają tytuł mistrza świata w fitnessie gimnastycznym. – Pan Mirek jest najlepszym trenerem świata i najlepszym przyjacielem – mówią o Mirosławie Kaźmierczaku jego podopieczni. Sam laureat, podczas gali wręczenia nagród powiedział skromnie: – Urodziłem się, aby pomagać młodemu, rozwijającemu się życiu, i ciągle mam żal, że za mało daje a za dużo otrzymuje…

Kazimierz Speczyk

Człowiekiem, któremu należy się podziw za całokształt dokonań i postawę godną naśladowania jest Kazimierz Speczyk – uznała kapituła nagrody im. Jana Rodowicza „Anody” w 2018 roku. Jej laureat jest twórcą pierwszego w Zabrzu Klubu Abstynenta. Pomaga osobom uzależnionym, dając im pracę w założonej przez siebie spółdzielni socjalnej. Ponadto jest współautorem kilkuetapowego systemu wychodzenia z bezdomności. Zainicjował powstanie domu dla osób bezdomnych oraz miejsc, w których najubożsi otrzymują doraźną pomoc. Bliscy mówią o nim, że chce i pomaga ludziom, takim samym jak on – mającym problemy, mierzącym się z potknięciami czy niedoskonałymi. Czuje się jednym z nich i ich rozumie, a co ważne potrafi im pomóc i stopniowo wyprowadzać na prostą.
Kazimierz Speczyk przyznał, że największą jego radością, jest patrzyć, jak podnosi się z upadku kolejne nowe, odzyskane życie. Podczas gali wręczenia nagrody laureat podziękował krótko: –  Chciałbym podziękować, najpierw Bogu, potem mamie, moim wszystkim przyjaciołom z Zabrza i wam wszystkim szanowni obecni.

W tym roku kapituła nagrody rozpatrywało ponad 90 zgłoszeń z całej Polski. Najpierw nominowano 15 osób, spośród których wybrano 3 laureatów. Wszystkim nominowanym, a szczególnie nagrodzonym należą się wyrazy uznania!

Uroczysta gala wręczenie VII edycji nagród im. Jana Rodowicza „Anody” odbyła się 11 marca br.

Ewa Maciejewska