Stypendia dla najlepszych informatyków

Stypendia dla najlepszych informatyków od Fundacji PKO Banku Polskiego

W Pradze zakończyły się właśnie Akademickie Mistrzostwa Europy Środkowej w Programowaniu Zespołowy (CERC 2011). W zawodach wzięły udział 64 trzyosobowe zespoły, reprezentujące najlepsze uczelnie informatyczne z Chorwacji, Czech, Polski, Słowacji, Słowenii i Węgier. W mistrzostwa znakomicie spisały się reprezentacje polskich uczelni.

Mistrzami Europy Środkowej zostali studenci Wydziału Matematyki, Informatyki i Mechaniki Uniwersytetu Warszawskiego w składzie:

• Tomasz Kulczyński,
  • Jakub Pachocki,
  • Wojciech Śmietanka.

Drugie miejsce zajął zespół z Uniwersytetu Jagiellońskiego:

• Robert Obryk,
  • Adam Polak,
  • Maciej Wawro.

Na trzecim miejscu uplasowała się również drużyna z Uniwersytetu Jagiellońskiego:

• Jakub Adamek,
  • Grzegorz Guśpiel,
  • Jonasz Pamuła.

Wyniki Polaków są znakomite, tym bardziej, że studenci musieli zmagać się nie tylko z trudnymi zadaniami, ale przeciwnościami natury technicznej. Udany występ drużyn Uniwersytetu Warszawskiego był możliwy między innymi dzięki opiece głównego sponsora drużyn UW, PKO Banku Polskiego, którego hojność umożliwiła dobre przygotowanie zespołów.

Fundatorem stypendiów dla studentów z trzech najlepszych zespołów z Polski jest Fundacja PKO Banku Polskiego.

Zawody w Pradze były eliminacjami do finałów Mistrzostw Świata, które w dniach 14-18 maja 2012 r. odbędą się w Warszawie, a których organizatorem jest Uniwersytet Warszawski, natomiast PKO Bank Polski strategicznym partnerem lokalnym. Z reprezentacjami najlepszych uczelni z całego świata zmierzą się zwycięzcy z Pragi - zespół Uniwersytetu Warszawskiego, zdobywcy drugiego miejsca - zespół Uniwersytetu Jagiellońskiego, a ponieważ w finałach tylko jeden zespół może reprezentować jedną uczelnię, trzecim zespołem kwalifikującym się do finałów został reprezentant Uniwersytetu Karola.

Więcej informacji o zawodach w Pradze można znaleźć na stronach: http://www.facebook.com/UWnaCERC2011 i http://contest.felk.cvut.cz/11cerc/