VII Koncert Niepodległości „Rok 1980”

11 listopada 2015 w Muzeum Powstania Warszawskiego odbyła się VII edycja Koncertu Niepodległości realizowana przez Fundację Dziedzictwa Rzeczypospolitej – partnera strategicznego Fundacji PKO Banku Polskiego. To czwarta edycja Koncertu Niepodległości realizowana we współpracy tych dwóch organizacji.

Inspiracją VII edycji Koncertu Niepodległości w Muzeum Powstania Warszawskiego była 35. rocznica wydarzeń lipca i sierpnia 1980, które przyczyniły się do politycznego i gospodarczego przełomu w Europie Środkowo Wschodniej. Tematem prozatorskiej narracji były nieznane losy często anonimowych i zapomnianych bohaterów tamtych wydarzeń. Podkreślona została pionierska rola strajków 1980 roku i wydarzenia lat 1981-1989. W repertuarze Koncertu znalazły się utwory towarzyszące Polakom przez całą dekadę lat 80-tych np. „Rota” czy „My, Pierwsza Brygada”, a także pieśni z repertuaru polskich bardów: Przemysława Gintrowskiego (m.in. „Gdy tak siedzimy”, „Modlitwa o wschodzie słońca”); Jacka Kaczmarskiego (m.in. „Nasza Klasa”, „Zbroja”) i Andrzeja Garczarka („Przyjaciół nikt nie będzie mi wybierał”).

Uzupełnieniem repertuaru były dwie współczesne kompozycje zespołu jazzowego: „La Bomba” – Marcina Riege oraz „Droga marzeń” – Krzysztofa Kowalewskiego, dedykowane VII edycji Koncertu. Utwory można było usłyszeć w barwnych aranżacjach poruszających się w nurcie Muzyki Hybrydowej, czyli w stylu muzycznym wypracowanym jako połączenie oryginalnego brzmienia dawnych piosenek żołnierskich z nowoczesnymi aranżacjami wykorzystującymi odgłosy natury czy też m.in. elementy klasyki (nagrania archiwalne), elektroniki, bluesa czy poezji śpiewanej.

Koncert Niepodległości objęty jest Honorowym Patronatem Prezydenta RP Andrzeja Dudy.