W tegorocznej BAHK zebraliśmy już ponad 740 litrów krwi!

W tym roku Bankowa Akcja Honorowego Krwiodawstwa odwiedziła już 16 miast. Dołączyło do niej ponad 1650 osób podczas 21 akcji. Dziękujemy wszystkim krwiodawcom. Na początku września zapraszamy do Białegostoku.

Podczas naszej ostatniej sierpniowej akcji w Wysokiem Mazowieckiem, dzięki ofiarności 82 osób, pozyskaliśmy blisko 37 litrów krwi.

- Okres wakacyjny to zawsze czas zwiększonego zapotrzebowania na krew. Regularne jej oddawanie, to nie tylko wspaniała możliwość, aby pomagać innym. Dla samych dawców jest to również okazja, by zadbać o własne zdrowie, gdyż przed każdą kwalifikacją przechodzą szczegółowe badania. Zapraszamy wszystkich chętnych do oddawania krwi, a tym samym do dzielenia się najcenniejszym darem z potrzebującymi – mówi dr n.med. Anna Małgorzata Chabowska, z RCKiK w Białymstoku.

Na początku sierpnia nasz krwiobus zatrzymał się także w Chełmży, gdzie pozyskaliśmy prawie 22 litry krwi. W lipcu BAHK zawitała do 7 miast. W Bydgoszczy zebraliśmy 29 l krwi,  Słupsku  - 21 l, Gdańsku - 24 l, Krakowie - 39 l, Wrocławiu - 40 l, Toruniu - 14 l, Katowicach - 27 l i Mońkach -  51 l. W czerwcu, podczas pierwszego etapu, BAHK odwiedziła 10 miast. W sumie zebraliśmy 440 l krwi.

Łącznie podczas tegorocznej akcji – dzięki ofiarności 1652 osób pozyskaliśmy 743,40 l krwi. Wszystkim krwiodawcom dziękujemy.

Już 8 września zapraszamy na BAHK do Białegostoku.