Wrocław górą - rekordowa liczba biegaczy!

Od początku roku w regionie wrocławskim w charytatywnych akcjach biegowych wzięła udział rekordowa liczba biegaczy – ponad 4 tysiące.

Wrocławianie zadebiutowali podczas 2. Nocnego Półmaratonu Wrocławskiego, gdzie ponad tysiąc biegaczy włączyło się w akcję, aby wspomóc Darię i Oliwię. Dziewczynki są rocznymi bliźniaczkami urodzonymi z ciąży mnogiej (trojaczki). Niestety, chorują na nieuleczalną chorobę genetyczną – miopatię. Ich mięśnie są osłabione, nie oddychają samodzielnie. Poza wieloma godzinami rehabilitacji, dziewczynkom potrzebne są wózki specjalistyczne, dostosowane do ich schorzenia, na które rodzice prowadzą zbiórkę pieniędzy. Dzięki Waszemu zaangażowaniu w biegu „biegnę dla Darii i Oliwii” Fundacja PKO Banku Polskiego przekazała 20 tysięcy złotych dla bliźniaczek.

Każdy bieg organizowany w regionie wrocławskim cieszy wysoką frekwencją. W połowie lipca 2014 r., podczas półmaratonu górskiego „Wielka Pętla Izerska”  prawie 300 osób dołączyło do charytatywnej akcji biegowej „biegnę dla Zoi”. Aż co trzeci zawodnik biegł z pomocą dla dziewczynki. Dzięki wytrwałości biegaczy w Górach Izerskich, Fundacja wspomogła Zoję kwotą 20 tys. zł. w walce z bardzo rzadką chorobą genetyczną – Zespołem Aperta.

W ramach Jakuszyckiej Dziesiątki podczas Letniego Biegu Piastów 30 sierpnia br. ponad 100 osób dołączyło się do charytatywnej akcji biegowej „biegnę dla Pawła”. Paweł urodził się z wadą genetyczną tzw. Zespołem Edwartsa. Stan zdrowia chłopca wymaga nie tylko systematycznego podawania kosztownych leków, ale również długotrwałej rehabilitacji. Gdyby nie tak liczna reprezentacja podczas charytatywnej akcji biegowej, Fundacja nie mogłaby przekazać Pawłowi 10 tys. zł. na walkę z chorobą.

Serię biegów charytatywnych zakończyła 32 edycja Maratonu Wrocławskiego. Prawie 2 tysiące maratończyków włączyło się w akcję „biegnę dla Nikodema”. Czteroletni Nikodem z Wrocławia urodził się ze złożoną wadą serca i potrzebuje środków na kolejną operację serca. Dzięki Waszemu zaangażowaniu Fundacja udzieliła Nikosiowi wsparcia w wysokości 20 tys. zł. na kolejną operację serca.

Zdaniem Krzysztofa Szymkowa, pracownika PKO Banku Polskiego, uczestnika charytatywnej akcji biegowej „biegnę dla Nikodema”, czyniąc dobro stajemy się lepsi oraz powodujemy, że lepszy staje się świat wokół nas. „Jeżeli mogę chociaż w najmniejszym stopniu przyczynić się do poprawy czyjegoś losu,  to po prostu robię to. Jest to wcielanie w życie idei solidarności społecznej. Będąc częścią społeczeństwa, odpowiadam za siebie ale też i za innych. Dzięki charytatywnym akcjom biegowym każdy przy odrobinie wysiłku może mieć satysfakcję z tego, że zrobił coś  dobrego”, tłumaczył. Dodaje, że „świadomość pomocy bliźniemu potrafi bardzo zmotywować przy pokonywaniu Półmaratonu”.

Podsumowując, ponad 4 tys. biegaczy wzięło udział w 4 charytatywnych akcjach biegowych organizowanych w regionie wrocławskim. To aż 6 razy więcej biegaczy niż w roku ubiegłym. Wierzymy, że wzrost aktywności spowodowany jest nie tylko wzrostem troski o własne zdrowie, ale także faktem, że każdy biegacz widzi, jak Dobro procentuje.

Jeszcze raz dziękujemy Wrocławiowi za zaangażowanie!