Wspieraj walkę z Covid-19 z Fundacją PKO Banku Polskiego!

Zakup 7,5 tys. testów na obecność koronawirusa dla medyków czy przekazanie 120 aut na potrzeby szpitali i inspektoratu sanitarnego to tylko przykłady zaangażowania PKO Banku Polskiego i spółek Grupy PKO w walkę z postępującą w kraju epidemią. Ważną rolę w jej wyhamowaniu pełni bankowa Fundacja, która stale wspiera służby medyczno-sanitarne i prowadzi zbiórki środków na ich rzecz. Fundacja zachęca do współpracy instytucje, firmy i osoby prywatne – Pomagaj z nami!

Fundacja PKO Banku Polskiego prowadzi powszechną zbiórkę środków na walkę z koronawirusem. Każdy może dołączyć dokonując wpłat w aplikacji mobilnej IKO – walka z Covid19 lub na konto Fundacji PKO Banku Polskiego 47 1020 1068 0000 1002 0172 3014 z tytułem przelewu: walka z Covid19.

Zebrane środki będą przekazane na wsparcie służb bezpośrednio odpowiadających za bezpieczeństwo i ochronę zdrowia i życia Polaków, a także na zakup testów na obecność wirusa Sars-Cov-2. Dzięki temu, placówki medyczne i sanitarne będą mogły bezpłatnie zlecać badania, m.in. laboratorium Warsaw Genomics.

Jednocześnie, Fundacja prowadzi akcję bezpośredniego wsparcia dla warszawskich medyków. Jej celem jest zadbanie o bezpieczeństwo służb medycznych zapewniając im środki na zakup maseczek, fartuchów i rękawiczek ochronnych. Wpłat można dokonywać na konto Fundacji PKO Banku Polskiego 47 1020 1068 0000 1002 0172 3014 z tytułem wpłaty: Wsparcie dla szpitali warszawskich. Zebrana kwota zostanie przeznaczona na zakup środków ochrony niezbędnych pracownikom szpitali w Warszawie. Akcję zainicjowali pracownicy stołecznych oddziałów PKO Banku Polskiego, którzy pierwszą pomoc skierowali do Szpitala Bielańskiego im. Ks. Jerzego Popiełuszki Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Warszawie.

Fundacja PKO Banku Polskiego angażuje się też w akcję „Zastrzyk wsparcia dla szpitali zakaźnych”, której celem jest wparcie szpitali w walce z koronawirusem.

Za pośrednictwem strony,  każdy może wesprzeć finansowo wybrany przez siebie szpital zakaźny.

Wystarczy wybrać placówkę i przekazać na jej rzecz pieniądze korzystając z aplikacji BLIK. Zebrana kwota

trafi od razu na konto wskazanej jednostki służby zdrowia.

Szczegóły akcji: https://www.blikmobile.pl/pomoc/zastrzykwsparcia/