Wyróżnienie specjalne dla Fundacji

W tegorocznej edycji konkursu „Najlepsze Partnerstwo Społeczne 2014” Fundacja PKO Banku Polskiego została uhonorowana wyróżnieniem specjalnym. Konkurs organizowany jest od 2012 roku przez Krajowy Ośrodek Europejskiego Funduszu Społecznego.

Nasza Fundacja została wyróżniona za różnorodność działań prowadzonych w wielu płaszczyznach zgłoszonych do konkursu. Wyróżnienie zostało przyznane za prowadzenie działań zarówno o zasięgu lokalnym, jak i ogólnokrajowym, za działania doraźne oraz systemowe w partnerstwach, w których uczestniczy Fundacja.

Projekt strategiczny Fundacji oraz Klubu Jagiellońskiego pt. „Akademia Nowoczesnego Patriotyzmu” uzyskał miano najlepszego partnerstwa społeczno-prywatnego 2014.  Akademia jest realizowana od 2009 roku. Tutorzy Akademii prowadzą w szkołach ponadgimnazjalnych cykl całodniowych innowacyjnych symulacji oraz zajęć typu case study poświęconych polskiemu systemowi parlamentarnemu i systemowi samorządowemu. Końcowy etap projektu zakłada realizację przez uczniów przedsięwzięcia społecznego w myśl nowoczesnego patriotyzmu.

Kolejne partnerstwo wyróżnione przez jury konkursu to współpraca Stowarzyszenia SIEMACHA z Fundacją PKO Banku Polskiego. Głównym zadaniem współpracy dwóch organizacji jest wspieranie rozwoju dzieci i młodzieży poprzez prowadzenie sieci nowoczesnych placówek wychowawczych na terenie całego kraju. Stowarzyszenie oferuje systemowe rozwiązania społeczne, realizuje długoterminowe zadania publiczne oraz rozwija obszar ekonomii społecznej.

Konkurs o tytuł Najlepszego Partnerstwa Społecznego ma na celu wyłonić partnerstwa społeczno-prywatne oraz społeczno-publiczne, zaangażowane w tworzenie trwałych i stabilnych przedsięwzięć społecznych służących aktywizacji społeczno-zawodowej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym oraz stworzeniem trwałych relacji gospodarczych między partnerami przyczyniających się do rozwoju przedsiębiorczości społecznej.

Jesteśmy niezmiernie dumni z sukcesów, które osiągnęliśmy razem z naszymi Partnerami Strategicznymi. Cieszymy się, że nasze wspólne działania przyczyniają się do rozprzestrzeniania dobra i że dzięki temu coraz więcej osób może zobaczyć jak Dobro procentuje.