Bankowa Akcja Honorowego Krwiodawstwa 2020

Tegoroczna zbiórka krwi będzie trwała od 17 do 19 sierpnia w poniższych Regionalnych Centrach Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa.

W tym terminie na hasło BAHK po oddaniu krwi krwiodawcy otrzymają upominek od Fundacji, który będzie można odebrać w RCKiK.

Białystok, Skłodowskiej - Cure 23

Bydgoszcz, Ks. Markwarta 8

Gdańsk, Hoene - Wrońskiego 4

Kraków, Rzeźnicza 11

Katowice, Raciborska 15

Lublin, Żołnierzy Niepodległej 8

Poznań, Marcelińska 44

Warszawa, Saska 63/75

Wrocław, Czerwonego Krzyża 5/9

- Dziękujemy uczestnikom naszych dotychczasowych akcji. Liczymy, że dołączą do nas także w tym trudnym dla wszystkich roku. Tych, którzy jeszcze nie są dawcami zachęcamy do udziału w Bankowej Akcji Honorowego Krwiodawstwa. Świadomość, że oddając krew ratujemy komuś zdrowie i życie, daje ogromną satysfakcję – mówi Małgorzata Głębicka, prezes Fundacji PKO Banku Polskiego, organizatora akcji.

Dawcą może być każda osoba pomiędzy 18. a 65. rokiem życia, która waży nie mniej niż 50 kg. Jednorazowo można oddać 450 ml krwi. Po wypełnieniu kwestionariusza i przeprowadzeniu wstępnych badań, lekarz przeprowadza z potencjalnym dawcą wywiad medyczny. Jeśli zostaną wykluczone przeciwwskazania, po uzupełnieniu płynów w organizmie, można przystąpić do pobierania krwi. Trwa ono zazwyczaj ok. 10 minut, po czym zalecany jest krótki odpoczynek i posiłek regeneracyjny. Cała procedura trwa mniej niż godzinę i jest w pełni bezpieczna. Przerwy pomiędzy kolejnymi pobraniami powinny trwać minimum 8 tygodni w przypadku mężczyzn i 12 tygodni w przypadku kobiet.

Partnerem BAHK jest Narodowe Centrum Krwi, Ministerstwo Zdrowia oraz lokalnie Regionalne Centra Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa.Hasło Bankowej Akcji Honorowego Krwiodawstwa brzmi Moja krew, Twoje życie…