Bieg "Ekonomiczna Piątka"

13 kwietnia o godzinie 12:00 w Poznaniu odbył się bieg "Ekonomiczna Piątka" o Puchar JM Rektora Uniwersytetu Ekonomicznego.

W ramach biegu odbyły się: Akademickie Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w biegu na 5 km oraz Otwarte Mistrzostwa Wielkopolski na 5 km. IV edycję biegu ukończyło 682 zawodników. W kategorii Open wśród mężczyzn na pierwszym miejscu zameldował się Mateusz Maik z nowym rekordem trasy 14:42 min, z kolei wśród kobiet zwyciężyła Patrycja Talar z czasem 17:30. Trasa przebiegała wokół toru regatowego Malta.

Przy okazji tego wydarzenia Fundacja PKO Banku Polskiego zorganizowała Charytatywną Akcję Biegową „biegnę dla Magdy”. Pani Magda choruje na raka i jest w trakcie specjalistycznego leczenia, na które zbiera środki. Jest dorosłą podopieczną Fundacji Avalon w Warszawie.

W sumie pobiegło dla niej 131 osób, a w tym Drużyna PKO Banku Polskiego w blisko 40 osobowym składzie. Jej szeregi zasilili zarówno doświadczeni biegacze, jak i ci początkujący, którzy dopiero rozpoczynają przygodę na trasach biegowych. Udział w biegu zakończył się sukcesem, nie tylko dlatego, że wszyscy dobiegli na metę, ale również dlatego, że dzięki zaangażowaniu koleżanek i kolegów, Magda otrzyma tak bardzo potrzebną pomoc finansową.