Piłkarze z PKO wygrali dla dzieci

W charytatywnym turnieju piłkarskim „Gwiazdy na gwiazdkę” zebrano ponad 93 tys. zł dla chorych czterolatków: Franka i Kuby. Drużyna z PKO Banku Polskiego wygrała zawody, a Fundacja PKO Banku Polskiego przekazała 20 tys. zł na leczenie chłopców.

„Gwiazdy na gwiazdkę” to impreza zainicjowana przez piłkarza reprezentacji Polski Macieja Rybusa, która w tym roku odbyła się po raz 15. Miejscem wydarzenia jest Łowicz, rodzinne miasto zawodnika. W tym roku akcję zorganizowano dla czteroletnich bliźniaków – Franka i Kuby Milczarków.

Franek i Kuba

Chłopcy przyszli na świat jako wcześniaki. Już od pierwszych dni życia mieli kłopoty zdrowotne i przechodzili operacje. Dziś obaj mają cztery lata, ale ciągle zmagają się z chorobami. Kuba cierpi m.in. na mózgowe porażenie dziecięce, a u Franka zdiagnozowano m.in. autyzm. Chłopcy wymagają leczenia i rehabilitacji, na które zbierane były środki podczas wydarzenia. To dla nich rozegrano piłkarski turniej „Gwiazdy na gwiazdkę” z udziałem znanych osób ze świata sportu, muzyki i mediów.

Zwycięża serce

W tym roku do rywalizacji stanęły cztery drużyny: Raperzy i Przyjaciele, Reprezentacja Dziennikarzy, Ryba Team i drużyna PKO BP Sport. Po emocjonujących rozgrywkach, przy pełnych trybunach i głośnym dopingu kibiców, ostatecznie zwyciężyła reprezentacja PKO Banku Polskiego, pokonując wszystkich rywali i zdobywając 7 punktów. Drugie miejsce, zyskując 4 punkty, zajęła drużyna Ryba Team, a trzecie, z 3 punktami, Reprezentacja Raperów i Przyjaciół. Zwycięzcy byli dumni z wyniku i możliwości udziału w takim wydarzeniu, ale wszyscy uczestnicy akcji zasłużyli na najwyższe uznanie. – Dzięki życzliwości wielu zaangażowanych osób możliwa jest realizacja naprawdę wielkich projektów. Takim była pomoc Kubie i Frankowi – mówił piłkarz z PKO BP Sport Robert Zawardzin. Adam Wielgołaski podkreślał: – Bramka strzelona na takim turnieju smakuje podwójnie – tu zyskują i wygrywają naprawdę wszyscy!

Ponad 93 tysiące złotych

Turniejowi towarzyszyły zbiórki pieniędzy oraz aukcje, dzięki czemu zebrano w sumie 93 468, 86 zł, z czego 20 tys. zł przekazała Fundacja PKO Banku Polskiego. – Piłkarze z bankowej drużyny to wspaniali wolontariusze. Nie tylko postarali się o środki finansowe, ale też dali z siebie wszytko na boisku i wygrali turniej charytatywny, podczas którego zbierano pieniądze na rzecz chorych dzieci. Dlatego, po raz kolejny z wielką przyjemnością wsparliśmy akcję „Gwiazdy na gwiazdkę”, rekomendowaną przez drużynę naszych piłkarzy – mówi Małgorzata Głębicka, prezes Fundacji PKO Banku Polskiego. W ubiegłorocznej akcji uczestniczyli również bankowi piłkarze.

Dobro procentuje

Jako wolontariusze Fundacji PKO Banku Polskiego mamy zaszczyt uczestniczyć w różnych inicjatywach, które pomagają najbardziej potrzebującym. Cieszymy się, że nasze piłkarskie pasje mogą przekładać się na realne wsparcie dla innych. Dobro naprawdę procentuje! – mówi Piotr Hełmecki, kapitan drużyny PKO BP Sport. I rzeczywiście procentowało, bo do organizowanej podczas imprezy zbiórki pomiędzy publiczność podeszła poważnie i hojnie. Tak samo było z aukcjami – wylicytowano koszulki m.in. Kuby Błaszczykowskiego za 3,6 tys. zł, Arkadiusza Milika za 2,9 tys. zł, Roberta Lewandowskiego za 2,5 tys. zł, Marka Hamsika z Napoli za 1,8 tys. zł, a Kamila Grosickiego za 1,3 tys. zł. – Łowicka entuzjastyczna publiczność, pełna hala zaangażowanych kibiców i sportowe emocje to wszystko robiło naprawdę silne wrażenie – mówił Marek Kozłowski z drużyny PKO Sport.

Pomoc z gwiazdami

Tegoroczna akcja znów się udała – dopisała publiczność, humory i gwiazdy. Na boisku obok Macieja Rybusa pojawili się m.in. zawodnicy ekstraklasy czy kadry narodowej, jak Jacek Magiera – selekcjoner Polski U20, byli reprezentanci Sebastian Mila, Marcin Żewłakow, aspirujący do kadry Mariusz Stępiński, ligowcy Mateusz Cetnarski, Mateusz Wdowiak, Piotr Grzelczak, Sebastian Steblecki czy byli piłkarze Marcin Krzywicki, Łukasz Masłowski i Adrian Budka. – Na turnieju mieliśmy okazję rywalizować z przeciwnikami, których znaliśmy dotychczas tylko z TV. Super sprawa poznać swoich dawnych idoli – mówił Michał Urbaniak z drużyny PKO Banku Polskiego. – Atmosfera i relacje w drużynie są takie, że nawet ekipy złożone z samych gwiazd mogą nam pozazdrościć – żartował Radosław Tomaszewski z bankowej reprezentacji.

Wśród gwiazd znaleźli się też raperzy Eldo i Green i dziennikarze, m.in. Andrzej Twarowski, Robert Błoński czy Filip Surm. Za pomoc, moc dobrych emocji i pozytywną energię wszystkim dziękowała mama bohaterów wydarzenia: Franka i Kuby.

Zwycięska drużyna PKO Sport wystąpiła w składzie:

1. Michał Sochacki
  2. Adam Wielgołaski