Podsumowanie BAHK 2019

Bankowa Akcja Honorowego Krwiodawstwa w tym roku w 12 miastach w Polsce. W 24 zbiórkach uczestniczyły aż 1722 osoby, dzięki którym zebrano prawie 775 litrów krwi. Organizowana przez Fundację PKO Banku Polskiego akcja odbyła się po raz jedenasty.

P

tym roku BAHK odwiedziła: Warszawę (zebrano 63 litry krwi), Wrocław (101,25 l), Gdańsk (58,95 l), Białystok (166,05 l), Lublin (45 l), Kraków (44,55 l), Bydgoszcz (76,95 l), Poznań (75,6 l), Rzeszów (22,5 l), Mońki (52,20 l), Sokółkę (35,10 l) i Wysokie Mazowieckie (33,75 l). W sumie, podczas 24 zbiórek w całej Polsce aż 1722 osób oddało prawie 775 litrów krwi.

Niezastąpiona krew

Krew jest potrzebna każdego dnia – do planowanych operacji i zabiegów oraz tych nagłych – ratujących życie. Mimo dynamicznego rozwoju medycyny i technologii wciąż nie stworzono substancji, która mogłaby zastąpić krew. Dlatego tak potrzebni są dawcy, gotowi oddać swoją krew, by pomóc innym. – Bankowa Akcja Honorowego Krwiodawstwa to jeden z najważniejszych projektów Fundacji PKO Banku Polskiego. Bardzo się cieszymy, że każdego roku, tak wiele osób uczestniczy w naszej akcji. To utwierdza nas w przekonaniu, że te akcje są potrzebne i daje pewność, że coraz bardziej zależy nam na innych. Wszystkim krwiodawcom, wśród których dużą grupę stanowią pracownicy PKO Banku Polskiego, gorąco dziękujemy – mówi Małgorzata Głębicka, prezes Fundacji PKO Banku Polskiego.

Zaangażowani krwiodawcy

Bankowa Akcja Honorowego Krwiodawstwa trwa już 11 lat. Jej celem jest nie tylko zbiórka krwi, ale także podniesienie poziomu wiedzy na temat krwiodawstwa i krwiolecznictwa oraz pozyskiwanie nowych dawców. W dotychczasowych edycjach BAHK wzięło udział blisko 16,7 tys. osób, dzięki którym zebrano blisko 7,5 tys. litrów krwi.

Przedsięwzięcie zainicjowali pracownicy PKO Banku Polskiego i to oni stanowią silną grupę krwiodawców. Jako wolontariusze włączają się także w organizację akcji w poszczególnych miastach.

Zaczęłam oddawać krew dzięki Bankowej Akcji Honorowego Krwiodawstwa, a teraz mam przyjemność koordynować zbiórki w siedzibie spółek Grupy Kapitałowej PKO Banku Polskiego przy ul. Chłodnej w Warszawie. To ważna akcja i warto w niej uczestniczyć. Podczas zbiórek spotykam wyjątkowych ludzi – otwartych, pozytywnych, o szerokich horyzontach, którzy niezależnie od miejsca i okoliczności chcą pomagać. Po prostu robią coś bezdyskusyjnie dobrego – podkreśla Karolina Kozłowska-Kawycz z PKO Ubezpieczenia.

Celem jest pomoc

Tegoroczna Bankowa Akcja Honorowego Krwiodawstwa odbyła się w 12 miastach w kraju. W każdym spotkała się z ogromnym zainteresowaniem. Najwięcej chętnych było w Białymstoku, gdzie 369 osób oddało 166 litrów pełnej krwi dla potrzebujących. W każdej lokalizacji chodziło o to samo, aby zebrać, jak najwięcej krwi ratującej życie i zdrowie. – Jestem krwiodawcą od ponad 4 lat, a w tym roku, otrzymałam zaszczytną odznakę „Zasłużonego dawcy krwi”. Dzięki temu, że oddaję krew czuję się spełniona i potrzebna. Zachęcam do tego wszystkich. To ważna forma pomocy potrzebującym, a nigdy nie wiemy, kiedy sami możemy potrzebować krwi. Cieszę się, że są takie inicjatywy jak Bankowa Akcja Honorowego Krwiodawstwa, bo dzięki niej idea krwiodawstwa dociera do większej liczny osób – mówi Justyna Woronowicz, uczestnicząca w tegorocznej BAHK w Sokółce.